koeken bakke

 

Koeken bakke
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zeeuwse Bolus


Vroeger hadden we bakker Kopmels, die de lekkerste broden en koeken bakte voor ons, maar omdat we nu zonder bakker zitten, zullen we zelf aan de slag moeten

Recept zeeuwse bolus (volgens bakkersrecept)

 

1 kg witte bloem van de bakker
500 ml magere melk
20 gr zout
50 gr verse gist
100 gr boter, evt room boter
snufje kaneel
10 gr witte basterd suiker
zakje vanille suiker
200 gr donkerbruine basterdsuiker
100 gram lichtbruine suiker
1 eetlepel kaneel

Hetelucht oven op 240 graden, helemaal van onder
ongeveer zo'n 6 minuten

Bereiding


Bloem in een kring, zout aan de buitenkant
gist in een kommetje doen met suiker
melk en gist in het midden en dan kneden tot een soepele bal
(kneedmachine 6 minuten op stand 1)
20 minuten laten rusten
verdelen in bolletjes van ongeveer 70 gram en even laten rusten
staafjes van rollen door de donkerbruine basterdsuiker gemengd met kaneel
weer even laten rusten
weer rollen en dan eerst door de zachte roomboter, dan blijft de suiker ook beter plakken
uitrollen tot zo''n 40 cm lengte
Bolus van maken door oprollen
op vetvrij papier leggen en een uur laten rijzen
afbakken in 6 minuten, absoluut niet langer en na bakken direct van de bakplaat halen


Succes er mee en eet smakelijk
Als het gelukt is zien we graag de foto's verschijnen !